Şeffaf Beton (Litracon)

28 yaşında Macar bir mimar, Aron Losonczi tarafından keşfedilen Litracon, aslında ışık geçirgen beton. Optik fiber ve betondan oluşan malzeme, bloklar halinde yapılarda ve iç mekanlarda uygulanabiliyor. Meydana getirdiği sürreal ışık ve gölge oyunlarıyla beton olmaktan çıkıyor. Düşünülenin aksine gerçek beton kadar da dayanıklı. Litracon, sadece mekanlarda değil mobilyalarda da kullanılabiliyor. Malzemenin mucidi bunu kanıtlamak için LTC adını verdiği bir aydınlatma tasarlamış. Litracon, Alman Tasarım Konseyinin verdiği DesignPreis 2006 ve 2005 Red Dot gibi prestijli tasarım ödüllerine layık görülmüş ve Icon dergisi tarafından 21. Yüzyılın en etkileyici buluşlarından sayılıyor.

Şeffaf Beton (Litracon)
Dünyada mevcut olan, Türkiye’de farklı teknikler ile sadece Fibrebeton tarafından geliştirilen şeffaf beton, Fibro-Trans beton, tasarımcıların ve mimarların büyük ilgisini çekiyor. Çünkü ürün, arkadaki objelerin görüntülerini, hareketlerini, renklerini, ön yüze geçirme özelliğine sahip. İstenen kalınlıkta ve büyük ebatlarda üretilebilme ve optik fiberlerin özel tekniklerle belirli desen oluşturacak şekilde yerleştirme imkanları, ürünün yurtdışındaki benzerlerinden çok daha fazla kullanım olanağı sunuyor. Hep yenilikler sunduklarını ve bir çok ilki kendilerinin gerçekleştirdiğini söyleyen Fibrebeton yöneticileri, ürünlerinin fuarlarda büyük rağbet gördüklerini belirtiyorlar.

Ar-Ge çalışmalarının Fibrebeton tarafından gerçekleştirildiğini aktaran yöneticiler ürünleriyle ilgili şunları da söylüyorlar: "Şeffaf beton, ilk olarak Macar bir mimar tarafından geliştirilen bir ürün. Bizse Fibro-Transbeton'u arkadan ışık almadığında bundan farklı bir yöntemle üretiyoruz. FibroTransbeton, değişik boyutlarda plakalar halinde imal ediliyor. Yurtdışında ise blok olarak üretilip kesilerek kullanılıyor." Farklı boyut ve kalınlıklarda plaka olarak üretiliyor "Ürünün maksimum boyutları 120x240 santimetre olacak. Bunun altındaki her ebatı isteğe bağlı olarak üretebileceğiz. Kalınlık olarak da minimum 15 milimetreden başlayan, tasarımcının isteğine bağlı olarak daha kalın plakalar halinde üretilmesi mümkün." "Fibro-Transbeton, iç ya da dış alanlarda, ışığın kontrol edilebildiği her noktada tasarımcıya yeni bir alternatif sunuyor.