ÇEVRE


  Çevre Nedir?
 Genel olarak...
          Çevre, fiziksel, kimyasal, biyolojik, kültürel,  sosyo-ekonomik kaynak ve değerlerin oluşturduğu kompleks bir sistemdir.
           İçmekana yönelik çevresel sistemler, binalar için gerekli olan bileşenlerdir.
  Çevreyi Etkileyen Faktörlere bakacak olursak...
       
                1.    İklim ve Enerji
2.    Ses&Gürültü Mahremiyet
3.    Işık ve Aydınlatma
4.    Arazi özellikleri
5.    Antropometri
6.    Yerin oluşmuş mimari dokusu
7.    Doğal Güzellik ve manzara durumu
8.    Ulaşım
9.    Altyapı donatımı (Su,elektrik,kanalizasyon)
 Çevreyi Etkileyen Faktörlere bakacak olursak...
1.İklim ve Enerji
·       İklim mekanın her çeşit gereksinimin karşılanması için önemli bir faktördür.
·       Örneğin, soğuk bir iklimin hakim olduğu bir bölgede mekan içindeki ısı donatımları, sıcak bir bölgeye nazaran daha çok önemsenmesi gereken bir unsurdur.Bunun gibi elbette ki içmekan düzeni de iklime göre değişebilir.
 2.Ses&Gürültü Mahremiyet
·       Ses, Gürültü ve Mahremiyet insanın mekan içerisinde ihtiyaçlarına doğru orantılı olarak belirlenen bir çevre faktörüdür. Örneğin, bir konutun mahremiyeti ile bir mağazanın mahremiyeti çok farklıdır. Bu iki mekana ayrı türde çözümler düşünülür
 3. Işık ve Aydınlatma
 ·       Işık ve Aydınlatma çevre için en önemli unsurlarından biridir. Doğru yapılan bir elektrik tesisatı ile bu faktör de doğru şekilde çözülebilir
 4. Arazi özellikleri
 ·       Arazi özellikleri elbette ki çevre oluşumu için belirleyici bir faktördür. Çevre’nin oluşacağı bölge arazisinin tarzı, arazinin eğimine kadar incelenebilir.
5. Antropometri
 ·       Antropometri, insan ve insan boyutlarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu boyutlar, uzunluk, genişlik, yükseklik, ağırlık, çevre boyutları gibi farklı boyutlardır  Çevre oluşumundaki faktörlerden en önemlisidir.
6.Yerin oluşmuş mimari dokusu·       Yerin oluşmuş mimari dokusu başlı başına bize çevre ile ilgili öncül detayları veren bir unsurdur.
7.Doğal Güzellik ve manzara durumu
·       Doğal Güzellik ve manzara durumu çevreyi belirleyen, Doğal Çevreyi oluşturan bir faktördür. Etrafımızda bulunan doğal güzellik ve manzaralar hem hem “çevre’nin” doğal bir elemanıdır,
 8.Ulaşım
 ·       Ulaşım da tıpkı diğer faktörler gibi, çevrede belirleyici bir rol üstlenir. Binanın ana yol ile olan ilişkisi veya genel olarak yol ve binanın ilişkisi ile açıklanabilir.
9.Altyapı donatımı
 ·       Altyapı donatımı, su,elektrik,kanalizasyon gibi yapısal elemanlardan oluşmakta olup, hem çevrenin hem de bireysel olarak “yapının” kontrolünü sağlayan, fiziksel çevreyi oluşturan en önemli faktördür.
Çevreyi Genel Olarak 2’ye ayırabiliri
1.Fiziksel Çevre:
Fiziksel Çevre özdekseldir.(maddeye dayalı)
 A-Doğal Çevre: Doğa ve kaynaklar
 B-Yapay Çevre: Kaynakların biçimlendirilerek yararlı hale getirilmes
 2. Toplumsal Çevre:
 •         Üretim - Tüketim – Haberleşme - Ulaşım
              veya;
 •         Kültür – Hukuk – Gelenek - Sanat   Konularıyla ilgilenir.