Aydınlatma


1-ELEKTRİK TESİSATLARI

Bir binanın elektrik tesisatı,aydınlatma, ısıtma,elektrikle işleyen gereçler veuygulamalariçin güç temin eder.Bu sistem güvenlikli,emniyetli ve kullanışlı olmalıdır.
Elektrik enerjisi, devredeki iki nokta arasında elektrik yükü farklılığı olduğu için, devrede bir iletken vasıtasıyla gezer. Bu potansiyel enerji volt cinsinden ölçülür. Enerji akımının gerçek miktarı amper cinsinden hesaplanır. Elektrik akımının hareketini sağlayan güç watt cinsinden ölçülür.
Bir binaya elektrik gücü, üretici firma tarafından sağlanır. Servis akımı öncelikle bir sayaca ve akım kesici ana şaltere, daha sonra da bir elektrik tablosuna bağlanır. Elektrik tablosu gelen güç kaynağını küçük ve daha kolay kontrol edilebilir devrelere dağıtır ve devre kesicilerle fazla yüklenmelerini engeller.
  Bir içmimar için elektrik tesisatı..
Elektrik tesisatı, elektrik mühendisleri tarafından tasarlanır. İç mimar, elektrik tesisatının iyi işlemesi için aydınlatma aygıtlarının, güç çıkışlarının ve şalterlerin mekan içindeki yerlerinin belirlenmesinde etkili olur.

 2-AYDINLATMALAR  

  . Bir ışık kaynağı tarafından yayılan ve göz ile değerlendirilebilir ışınlar, ışık akımı olarak adlandırılır. Her bir mekanda belirlenmiş bir yönde bir yüzeye çarpan ışık akımı ışık kuvveti L’dir. “L” algılanan aydınlığın ölçüsüdür.
.    İçmekanda genelde akkor lambası veya deşarj lambası kullanılır.
.     Akkor lambaları beyaz renkli ışık veren, renkleri çok güzel bir şekilde yansıtan ve yansımalarda çok iyi odaklama özelliğine sahip lambalardır.
.     Deşarj lambaları ise genelde ön bağlantı cihazlı ve gerektiğinde kontak şarjerli çalıştırılır. Gazışıl verimi yüksektir ve uzun süre dayanıklıdır. Renk yansıması iyidir ve parlamaz. Sadece elektronik ön bağlantı cihazı (EVG) ile çalışır.
Aydınlatmanın özellikleri
Ekonomik yönden en iyi aydınlatma çözümü, işlevsel ve ergonomik gereksinimlere cevap vermesidir. Bu nicelik özelliklerinin yanı sıra, aydınlatmanın nitelik bakımından da mimari kriterlere uyum sağlanması gerekir.
      Aydınlatmanın nicelik özellikleri
¨     Aydınlatma seviyesi
¨     Işık yönü
¨     Parıltı sınırlaması
¨     Parlaklığın Dağılımı
¨     Işık Rengi ve Rengin yansıması

Aydınlatma, elektrik yoluyla sağlanır...
Bu yüzden de, elektrik tesisatını planlı bir şekilde yapmamız önemlidir.

Projenin çizim aşamasında elektrik tesisatı ve elektriğin yapı içeresindeki dağılımı incelenenir ve en uygun şekilde projeye aktarılır.

Priz
   Duvar içine döşenmiş olan cereyan hattını, herhangi bir elektrikli aygıtı çalıştırmak üzere kullanabilmemiz için kullanılan faz-nötr ve topraktan meydana gelen çıkış hattıdır. Aydınlatma elemanları için kullanılan bazı prizlerin toprak hattı yoktur. Prizler, sağ ve sol tarafta bulunan tırnaklar sayesinde sabitlenir. 

     
     Prizlerde kabloların gireceği ayaklar, ortası delik bir küp şeklinde olup üst yahut yan taraflarından bir vida ile sıkılır. Eğer ahşap üzerine priz monte edecekseniz, ağaç vidası kullanmalısınız.

Fiş

      Bir prizden alınan cereyanı, kablonun diğer ucundaki alete iletmekte kullanılır. Evlerde kullanılan fişler, genellikle iki ayaklı olup, toprak olanların, toprak hatları bu ayaklara dik olan çeperlerin ortasında bulunurlar. Prize sokulduğu zaman, prizdeki toprak hattının metal ucu, bu oyuğa değerek devreyi tamamlar.

Priz Ve Fiş Uyumları

      Fişlerin prizlerle önemi büyüktür. Eğer, ince çubuklu bir fişi kalın delikli bir prize sokarsanız, bu çubuklar tam anlamıyla priz deliklerinin metal aksamına değmeyeceği için, rezistans yapar ve ısınırlar. Bu olay da zamanla prizin kararmasına, metal ayakların erimesine sebep olur. Farkedilip, değiştilmediğinde yangın çıkabilir. Onun için fiş ile prizin uyumu çok önemlidir.

Elektrik Düğmesi

      Duvar içinden çekilen hat, tavana faz veya nötr olarak geldikten sonra, faz hattı, duvar içinde tavana ulaşmadan önce butondan geçer. Geliş ve gidiş olarak görünen bu iki kabloya, butonun ayaklarını bağlayarak vidalarını sıkınız. Duvara monte etmek için, priz montajında olduğu gibi dış gövdeyi duvara sıkıca bastırarak, sağ ve sol vidaları sıkarız.

İç Alanlarda Aydınlatma Çeşitleri:
1-Simetrik Olarak Doğrudan Aydınlatma
Bu aydınlatma tarzı,genelde,çalışma odaları,toplantı yerleri ile insan trafiginin fazla olduğu mekanların ışıklandırılmasında   tercih edilir.
Öngörülen aydınlatma seviyesine ulaşmak için az bir elektirik enerjisine gerek duyulur.
İş ve toplantı yerlerini ışıklandırmanın diyafram açısı 30’dur.Bu açının görme konforun yükselmesi gerektiği durumda 40 veya daha fazla olması gerekir.
.  Aydınlatma tasarımında yayma açısı 70 ve 90 arasında olmalıdır.

2-Duvar ışıklandırması doğrudan aydınlatma

Duvar kısmında tüm duvarı kabsayarak ışıklandırma amaçlı kullanılır.
Odaya doğru etkisi doğrudan ışıklandırma gibidir
3-Kontak raylı oda bileşenleri ile duvar ışıklandırılması

Hacimsel oranlı düzeysel duvar lambasıdır.
Işıklar arası istenilen mesafe ışık gücünü 500 lüks’e kadar ulaştırır.
Akkor lambalar ve akkor halojen lambaları ile kullanılabilir.
4-Duvar Işıklandırması

Hacimsel oranı yeterli olmayan duvar aydınlatması için kullanılır.
Halojen  akkor lambası  ve florasan lambası takılabilir.
5-Huzmeli Aydınlatma

Tavanın düzenli aydınlatılmasında farklı aydınlatma tarzları mümkündür.
Dar olarak bağlanan reflektör 40°  kadar döndürülüp 360° çevrilebilir.
Halojen akkor lamba ve özellikleri düşük voltlu halojen lamba kullanılır.

6-Dolaylı Aydınlatma
Az miktarda ışıklandırma seviyesinde bile aydınlık görünümü verir ve yansımayla göz kamaştırmaması ışık konsepsiyonunu belirler
Oda yüksekliğinin yeterli olması ön koşuludur.
Işıklandırmanın tavan mimarisine uyumlu olması gerekir.
. İş yeri aydınlatmasında,satıh parlaklığının 400 cd/m2 olmasına özen gösterilmelidir.
Doğrudan aydınlatmaya nazaran üç misli daha fazla enerji tüketir.
7-Dolaylı-Doğrudan Aydınlatma
Odanın aydınlık görünümü   ve kabul edilebilir enerji tüketimi (%70 doğrudan,%30dolaylı) yeterli oda yüksekliğinde (h≥3 m)  doğrudan ve dolaylı aydınlatma tercih edilir.
Öncelikle,halojen akor lamba veya akkor lamba ile  kombine edilmiş florasan lamba ile kullanılabilir.
8-Tavan Aydınlatması
. Tavan yüzeyinin veya taban kısmının aydınlatılmasında kullanılır.
. Halojen  akkor lambası  veya floresan lambası ve yüksek basınç boşalmalı lamba önerilir.
9-Taban Aydınlatması
Öncelikle duvar kısmının dekoratif aydınlatması için,ışık etkili,örn.renk filtreli ve prizmalı olarak da kullanılabilir.
Sınırlı bir şekilde tavan ve taban aydınlatması olarak da kullanılabilir.
10-Duvar Işıklandırılması,Doğrudan-dolaylı Aydınlatma
Hacimsel oran olmaksızın özellikle,sergilerde ve müze bölümlerinde kullanılır
. Dikey aydınlatma seviyesi olarak 50 lüks,ve 300 lüks sergilerdeki tipik gereksinimleri uyğulamak içindir,akkor lambaları ve floresan lambaları tercih edilir.

11-Kontak Raylı Duvar Aydınlatması
      Hacimsel oran olmaksızın özellikle,sergilerde ve müze bölümlerinde kullanılır.
Dikey aydınlatma seviyesi olarak 50 lüks,150 lüks ve 300 lüks sergilerdeki tipik gereksinimleri uygulamak içindir;akkor lambalar ve floresan lambaları tercih edilir.

12-Kontak Rayında Işık Yansıtıcı Aydınlatması
Tercih edilen ışık yayma açısı: 10°’dir.(‘’spot lambaları’’),30° (flood lambaları’’), 90°(‘’aydınlatma projektörü’’). Işık konisinin değişimi yayıcılardaki mercekle oluşur(oyma mercek ve fresnel mer ceği);  UV veya ır koruyucu filtreleri ve renkli filtreler               ile görüş sahasının değişimi oluşur.
Genellikle:müzelerde,sergilerde,vitrinlerde kullanılır).
Dilimli ızgaralar veya lamba siperlikleri ile parıltı giderilir.